Blootgatters

Het legendarisch geworden Zoerselse nudistenkamp situeerde zich op Einhoven in de buurt van de Visbeek op de grens van Malle en Zoersel.

Rond 1930 opende naturistenvereniging "De Spar" er een terrein en kwamen nudisten van buitenaf zich in deze omgeving, midden de natuur, ontspannen. In een eigenhandig gebouwd ‘nudarium’ deden ze aan naaktzwemmen en naakt-gymnastiek. Op dit terrein moesten volwassenen en kinderen apart recreëren. Hiertoe was besloten na een veroordeling van Kiené de Mongeot op 31 januari 1931 waarbij hij een foto publiceerde van hemzelf en twee naakte kinderen.

De Zoerselaren spraken van de 'blootgatters' en vertelden overal van de vele onnoemelijke dingen, die zich daar afspeelden. Een legende vertelt dat een stroper op zijn nachtelijke tocht door het bos acht naakte vrouwen tegenkwam. Hij viel in slaap op een kruispunt van dreven en werd de volgende dag wakker zonder iets terug te vinden van zijn nachtelijke avontuur. De pastoor liet op die plaats een kruis, nu het kruis van Blommerschot, oprichten om de 'heksen' te verjagen.

Nu is het gebied een natuurreservaat. Het natuurreservaat De Kluis – Blommerschot ontstond in 1990 door een schenking van een vijftal hectaren door de vzw De Spar.


natuurreservaat De Kluis


natuurreservaat De Kluis  (Foto : Natuurpunt)


Het kruis van Blommerschot

Links

Natuurpunt - Natuurreservaat De Kluis – Blommerschot

 

Nieuws

Boskruis tegen blootgatters krijgt een beurt
17/02/2014 - GvA