Back to top

Trollenwandeling - JOELA

De traditie in IJsland wil nu dat op kerstdag zelf Gryla, de stammoeder van de trollen haar grote zwarte kat naar het dorp stuurde om de boel wat op stelten te zetten. Elk kind dat tegen kerstmis géén nieuw kledingstuk gekregen had werd zonder pardon opgegeten door Joela, de kat.
Dat jaar kwam de kat ook, ook al hadden alle kinderen wel iets nieuws gekregen, was het maar een paar wollen sokken of een paar handschoenen. Toch bleef de Joelkat speuren... Haar maag grolde en grolde…tot ze een slachtoffer dacht te zien... ze besloop het ventje, maar deze was allergisch voor huisdieren en moest niezen... Hij pakte zijn nieuwe zakdoek, die hij van Snuiver had gekregen... en de kat moest op haar passen terugkeren.
De kat had een reuzenhonger, de stroperszoon kreeg dit in de gaten en zette haar een schoteltje melk voor. Joela slurpte het helemaal leeg. De jongen goot nog wat bij, wel vijfmaal!
De kat was helemaal in de war, de jongen merkte het en krabde het dier achter zijn oren... Joela werd poeslief, draaide wat rond de jongen zijn benen en begon zelfs te spinnen!